Op 25 september 2020 verscheen in het Noordhollands Dagblad het volgende stuk over onze actiegroep en de Bloeiende Perelaar:
Tijd om extra klaslokalen te bouwen in Zuidoostbeemster begint te dringen, maar ouders willen meer inspraak
Zuidoostbeemster – Er moet snel een dependance van de Bloeiende Perelaar op het schoolterrein komen, schrijft de gemeente Beemster in een recente nieuwsbrief. Maar een groep bewoners en ouders ligt dwars en eist meer inspraak.
Deze bewoners en ouders uit de Nieuwe Tuinderij West hebben het initiatief ’Goede School Zuidoostbeemster’ opgezet omdat ze inspraak willen in de locatiekeuze. De groep, die voornamelijk uit ouders of toekomstige ouders van kinderen op de basisschool bestaat, is voor de uitbreiding van de basisschool, maar wil niet dat de dependance op of rondom het schoolplein van de Bloeiende Perelaar komt. Inmiddels hebben 162 mensen aangesloten bij het initiatief.
De Bloeiende Perelaar en Forte Kinderopvang kampen al langere tijd met ruimtetekort. In juli dit jaar werd duidelijk dat het tijdelijke schoolgebouw toch op het huidige plein van de Bloeiende Perelaar aan het Middenpad gevestigd zal worden. De twee andere locaties in de Nieuwe Tuinderij Oost werden ook onderzocht, maar die vielen af omdat het te gevaarlijk bleek kinderen naar school te laten fietsen tussen het bouwverkeer door.
Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid rond de Bloeiende Perelaar is onvoldoende, zegt Mirjam Mors, een van de ouders van het initiatief: „Er wordt op stoepen geparkeerd omdat er te weinig plekken zijn. Mensen die in een rolstoel zitten kunnen er daardoor niet langs. Kinderen en ouders kunnen niet op de stoep lopen. Dat is onveilig.”
Mors wijst op het verkeersonderzoek dat eerder werd uitgevoerd naar de drie mogelijke locaties. Daarin schrijft het onderzoeksbureau dat er ’een grotere kans op chaotische en onveilige situaties’ is als de uitbreiding op het schoolterrein plaatsvindt.
De ouders uiten ook kritiek op het onderzoek. Volgens hen zou daarin geen aandacht zijn geweest voor het feit dat de Dirk Dekkerstraat toen opengebroken was, waardoor de verkeerssituatie anders was dan normaal. Een woordvoerder van de gemeente wijst erop dat het rapport stelt „dat de afsluiting geen invloed heeft op de wijze waarop de ouders hun kinderen naar school hebben gebracht.”
De gemeente heeft nu opdracht gegeven voor een vervolgonderzoek waarin gekeken wordt naar het autoverkeer en parkeren rond de huidige school.
Brandveiligheid
Een ander punt dat de ouders inbrengen is dat er te weinig speelruimte voor de kinderen overblijft en dat het dorpse karakter met een groter schoolgebouw verloren gaat. „Dat voldoet niet aan de dorpsvisie.” Ook zou er volgens de ouders niet genoeg aandacht voor brandveiligheid en vluchtmogelijkheden zijn.
Een woordvoerder van de gemeente Beemster benadrukt dat het om semi-permanente bouw gaat. „Die voldoet aan alle nieuwbouwregels, en daarbij kijken we natuurlijk ook naar brandveiligheid en vluchtmogelijkheden.”
Participatie
De ouders van het initiatief zijn ook ontevreden over de mogelijkheid tot participatie. In een nieuwsbrief die de gemeente vorige week vrijdag samen met de basisschoolstichting OPSPOOR, CPOW, het Buurthuis en Forte Kinderopvang stuurde, vertelt wethouder Aagje Zeeman dat ze hoopt eind september of begin oktober een of meerdere scenario’s klaar te hebben. De knoop moet snel worden doorgehakt: „Dit wordt geen uitgebreid participatietraject, daar hebben we de tijd niet voor.”
Mors van het ouderinitiatief is daar niet blij mee: „Ze gooien het erop dat er geen tijd is. Maar dit loopt al minimaal vijf jaar. Hoezo is er nu opeens geen tijd meer? Tot nu toe konden we niet participeren en de gemeente geeft nu aan dat daar straks geen tijd voor is. Wat is die participatie nog waard?”
Voor de zomer boden omwonenden, los van het nieuwe initiatief, al 300 handtekeningen aan de gemeente aan, waar volgens de initiatiefnemers niks mee is gedaan. De gemeentewoordvoerder geeft aan dat de initiatiefnemers afzagen van een gesprek, en dat in augustus ook gesproken is met een aantal omwonenden van de school.
De woordvoerder stelt dat de procedures rond de aanbesteding en de bouw veel tijd kosten en dat daarom vaart moet worden gemaakt. „Als we geen oplossing vinden, heeft Zuidoostbeemster een probleem. We moeten zorgen dat we alle kinderen goed naar school kunnen laten gaan. Dat heeft haast.”
Serieus nemen
Inmiddels is toegezegd dat gemeente en de ouders in gesprek gaan. De woordvoerder: „Dit moeten we serieus nemen. Het is heel vervelend dat mensen zich zo voelen. We gaan graag met de groep in gesprek.”
André Olde Engebrink, voorzitter van Wijkcentrum Zuidoostbeemster, sprak zich eerder nog uit tegen de bouw van de dependance op het plein waar het buurthuis ook regelmatig gebruik van maakt. Inmiddels heeft hij er meer vertrouwen in. ,,We doen het in goed constructief overleg.”
Chris van Meurs, voorzitter van het college van bestuur van OPSPOOR, waar de Bloeiende Perelaar onder valt, laat weten dat ze zich in willen zetten voor de beste oplossing. Esther Zijl van Forte Kinderopvang de Boomhut onderschrijft dat.